Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Mekke Media er 25 år

Om Mekke Media

10. januar 2022

Mekke Media er 25 år

Startet databedrift da internett knapt fantes

Mange gründere starter opp ved kjøkkenbordet hjemme, slik var det også med Erling Holst-Larsen da han som student fikk sine første kunder.

Av: Sjur Jansen

Fikk sine første nettkunder på studenthybelen  

[Se også intervju i Halden Arbeiderblad 16.01.2022]

– Hvordan ble Mekke Media skapt?

– Som ung utdannet jeg meg som bedriftsøkonom på BI. I 1997 flyttet jeg så til Halden for å begynne på videre studier, denne gangen tysk grunnfag på Høyskolen i Østfold. Men jeg hadde allerede begynt å lage nettsider og så at det var fremtiden selv om internett bare hadde vært tilgjengelig i Norge i fire år. Etter å ha vokst opp med foreldre som hadde eget firma fikk jeg lyst til å starte eget firma selv.

– Så du startet firma mens du var student?

– Jeg bodde på en hybel på 16 kvadratmeter i Halden og droppet studiene, for jeg ville heller fortsette å lage nettsider. Fra hybelen fikk jeg noen lokale firmaer som kunder. De fleste i Norge hadde ikke internett-tilgang på sin PC. Skulle man koble seg på nettet var det vanlig med analoge modem som måtte ringe opp en node og overføre data via lyd. Den gangen opererte man med rimeligere takster for å ringe lokalt enn ut av fylket. Mobiltelefon hadde kommet i 1993, samtidig med internett, men mobiltelefoner brukte man bare til å ringe med eller eventuelt sende sms.

– Hvordan var kundebesøkene den gangen?

– Ofte når jeg var på kundebesøk, måtte jeg først fortelle hva internett er for noe. Jeg viste frem eksempler på nettsider på laptopen min før jeg fikk kundene med på mine prosjekter. 

– Hadde du noen videre plan enn å lage nettsider?

– Ja, jeg hadde en idé om å bygge opp et lokalt nett-torg for bedrifter som holdt til i Halden. Jeg brukte hald.no som domene (da man ikke kan bruke kommunenavn) og etterhvert halden.org. 

Markedsføringen ga frosne fingre

– Hvordan var det å starte firma?

– Jeg var veldig ivrig og syntes det var gøy å kontakte lokale butikker og lage nettsider for dem, men jeg tjente lite penger. Jeg husker for eksempel at jeg stod ute i gågata på iskalde januardager for å ta bilder av folk. Planen var at ved å legge disse bildene ut på nettet så kunne det gi oppmerksomhet om det lokale internett-torget jeg var i ferd med å bygge opp. Jeg var ungkar og levde fra hånd til munn. Men om sommeren var jeg mye ute i fjorden og seilte med ei jolle jeg fikk låne, og da ble lite jobb og masse flotte opplevelser.

– Hvilke dataprogrammer brukte man den gangen for å lage nettsider?

– De fleste nettsidene laget jeg med programmet FrontPage fra Microsoft, det var mange som brukte det programmet den gangen. 

– Hva skjedde så?

– Etter et halvt år ble jeg kontaktet av et lokalt programutviklingsfirma som ønsket et samarbeid, men det ledet ikke til noe positivt da vi jobbet med totalt forskjellige markeder. Det var mange studenter i Halden, så jeg så for meg et stort marked ved å knytte sammen tilbud fra de lokale butikkene med studentene. Internett var tilgjengelig på høyskolen, men det var fortsatt ikke vanlig for studenter å ha internett på sin hjemme-pc. Jeg lagde derfor en studentdiskett som knyttet studenter og lokale butikker sammen. Det var et morsomt prosjekt å jobbe med, etter hvert ble studentdisketten til en student-CD. Og så ble det utviklet videre til et nettsted.

– Hvilke andre ideer jobbet du med? 

– Jeg fikk de lokale butikkene med på en "Halden Advent-CD" med hovedsaklig reklame for de lokale butikkene, jeg lagde også en musikk-CD med noen lokale artister. 

– Hva skjedde med den opprinnelige ideen om et lokalt nett-torg?

– Det lokale internett-torget for Halden ble aldri noe suksess, men etter hvert fant jeg ut at jeg kunne konkurrere på pris og service med mange av de store leverandørene på internett. Og det er i grunnen dette som har vært forretningsmodellen de siste 20 årene. Jeg husker at Telenor tok høy pris for å hoste websider. Jeg fikk mange kunder over til min server ved å tilby halv pris sammenlignet med Telenor. Og slik har jeg fortsatt med lav pris og personlig service til små bedrifter. Samtidig har det selvsagt vært en utvikling år for år med tekniske løsninger og støttetjenester. I dag handler det også om publiseringsverktøy, SSL-sertifikat, responsiv design, universell utforming, søkemotoroptimalisering og så videre.

Har vokst til en stabil kundemasse

– Hvor mange kunder har du nå?

– Nå har jeg 1000 kunder som har websider og de fleste av dem bruker vårt publiseringsverktøy Mekke Publisering. 

– Når begynte du å tilby et publiseringssystem?

– De første årene var de fleste kundene fornøyde med en enkle statiske nettsider – som jeg eventuelt kunne hjelpe dem å oppdatere hvis det var behov. Noen få brukte også html-verktøy selv, men etterhvert spurte kunder om det var mulig for dem å oppdatere nettsidene selv online. Vi begynte da med en veldig enkel løsning i omkring 2007 og så utviklet vi  systemet videre etter kunders behov de neste 15 årene med bildegalleri, nettbutikk, svarskjemaer og arrangementmodul, og i år fikk vi på plass en løsning som gjør at man kan redigere direkte på nettsiden uten å gå via adminpanelet. 

– Hvordan har du organisert arbeidet?

– Jeg kjøper tjenester fra webdesignere og dataingeniører som driver små firmaer. På den måten holder jeg kostnadene nede. Jeg gjør svært mye av markedsføringen selv, jeg identifiserer meg med kundene som selv ofte er små bedrifter der daglig leder har mange praktiske oppgaver.

– Har du hatt noen friere som har ønsket å kjøpe opp Mekke Media?

– Ja, en av min konkurrenter oppdaget at mange av deres kunder forsvant over til meg, så da banket de på døren og ville kjøpe firmaet mitt. Men jeg sa nei takk.

Seiling gir ro i sjelen

– Du har noen ganger bilde av deg og seilbåten på nettsidene dine eller i nyhetsbrev. Hva er det med seilbåt som er så bra?

– Seilbåten et er mitt friområde hvor jeg kan slappe helt av. Noen ganger tenker jeg på jobb-ting, men for det meste bare kobler jeg av alene eller sammen med familien. Jeg er ikke noen konkurranseseiler, men syns det både er morsomt å seile og nyte naturen – og kanskje fiske eller bade hvis det er lite vind. Dessuten er det jo veldig miljøvennlig.

Vant med hjemmekontor

– Har du blitt påvirket av koronapandemien?

– Jeg har hele tiden jobbet fra hjemmekontor, og det har bare blitt mer behov for info og kommunikasjon på nett i koronatiden, så det har gått helt fint for min del. 

– Har du noen tips til personer som vil starte opp eget firma?

– Det er nok veldig forskjellig fra hva slags firma man starter og mye er anderledes nå, men det er viktig å ikke bygge opp masse gjeld, men vente med store investeringer til man ser at forretningsideen har livets rett. Det er for eksempel lurt å bruke konsulenter på timebasis istedenfor å ansette noen, før man ser at man har nok jobb til en ansatt. 

Selv om man bør ha en klar plan på hva man skal gjøre i firmaet bør man være åpen for nye muligheter hvis de dukker opp, slik det var for meg. 

Jeg var for øvrig heldig da jeg startet opp ved at jeg ikke hadde behov for faste inntekter og levde litt på studielånet til å begynne med. Men har man forpliktelser som familie og huslån, er det viktig å sette opp et budsjett som man forholder seg til. Jeg har egentlig aldri jobbet mye med budsjett annet enn å ha en tanke om at jeg skal bruke så lite penger som mulig å få flest mulig kunder og faste inntekter. 

(Skrevet av Sjur Jansen som også utfører ulike oppdrag for Mekke Media.)Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Personvernerklæring

Logg inn