Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Universell utforming

Universell utforming er regler som alle IKT-løsninger bør ta hensyn til.

Ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT skal alle nye IKT-løsninger som utvikles fra 1.juli 2014 følge krav om "universell utforming". Eksisterende løsninger skal oppfylle samme krav innen 1.januar 2021. Her finner du alle kravene.

Her er noen nyttige punkter for universell utforming på ditt nettsted:


 • Overskrifter

  Overskriftstager fremhever viktigheten av innhold i siden. Fra H1 som er viktigst til H6 som er minst viktig. H1 bør ikke brukes mer enn  gang på en side.

  Subtittel H1

  Subtittel H2

  Subtittel H3

  Subtittel H4

  SUBTITTEL H5

  Subtittel H6

 • Fargebruk

  Farger kan være en god meningsbærer, og bruk gjerne farger for å gi bedre oversikt og skape assosiasjoner hos den som leser. Samtidig kan farge aldri brukes som den eneste informasjonsbæreren, fordi vi har ulik evne til å oppfatte farge.

  Blå Grønn­­ Rød

 • Bilder

  Alle bilder i HTML bør ha Alt-attributt og gir deg anledning til å vise teksten når nettleseren ikke viser et bilde og er nyttig for søkemotorer for å referere til det bildet når man søker på nettet.

  F.eks. Nettleseren kan ikke finne det bildet som er nevnt i img-taggen, derfor viser den teksten som er nevnt i img-taggen. Se på nederste bildet.

  Klikk her for å se på brukerhjelp for Mekke.no.

 • Tabeller

  Tabeller skal brukes til å presentere data, og ikke for å styre layout og utseende. Riktig bruk av tabeller kan være avgjørende for at brukeren klarer å tolke kompleks informasjon korrekt.


 • Ikke vis tekst som grafikk

  Unngå bruk av grafikk av tekst om du har mulighet til å bruke tekst.

  Bilder av logoer er helt greit.

 •  Kontrast

  Alle tekster i websiden må være lesbare og klare.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse ut metus non ligula hendrerit ullamcorper vel non tellus. Sed ex augue, pharetra vitae pharetra ut, sollicitudin efficitur est.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse ut metus non ligula hendrerit ullamcorper vel non tellus. Sed ex augue, pharetra vitae pharetra ut, sollicitudin efficitur est.

 • Veiledningstekster og Feilhåndtering

  I de tilfellene hvor ledeteksten ikke er tilstrekkelig for å hjelpe alle brukere med å fylle ut korrekt informasjon, skal du tilby veiledningstekster. Dersom det er feil og mangler i utfyllingen, skal brukeren bli tydelig informert om dette.

 • Utskrift av sider

  Websiden bør ha funksjonalitet for skrive ut websiden uten å ha unødvendige stiler som farge, menyer osv.

 • Mobile løsninger

  Det har blitt en standard å lage nettsider responsive. Stadig flere surfer på mobil og med nettbrett, og dette må du ta hensyn til.

Sist oppdatert 11.05.2022 kl. 11:58

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Personvernerklæring

Logg inn